Cobertura mediàtica al voltant del tancament de la Model

Ja està. Ja s’ha acabat. La Model ja està tancada i els polítics i autoritats ja s’han fet la foto. L’exhibicionisme mediàtic desplegat al voltant d’aquest esdeveniment ens ha mostrat el tancament d’una presó política. I si; és cert; ha estat una presó política, que ha marcat una època, un temps i un país. Però la presó Model també ha estat alguna cosa més que una presó política. Una presó que fins fa pocs dies funcionanava a ple rendiment amb moviments propis d’un rellotge suís: això sí, vell. Més enllà dels coneguts personatges que s’hi han estat i han mort dins, no ens podem oblidar que la Model d’avui dia, albergava més d’un miler d’ànimes amb un miler d’històries a les seves espatlles, les seves respectives famílies i per suposat, les seves víctimes. Personatges anònims que els mitjans acomiadaven com si marxèssin d’un hotel a un altre.

Després de la vida, el segon dret més important és el de la llibertat, i, els interns es troben privats de llibertat. És una frivolitat que, com a conseqüència del tancament de la presó, un conegut periodista de ràdio decidís passar la nit en la cel·la on s’hi va estar Puigantich. Més enllà de Puigantich, i uns dies abans que pernoctés el locutor, hi dormien sis persones amuntegades en dues lliteres de tres pisos: aquests sis inquilins havien de baixar de les lliteres de dos en dos per sortir de la cel·la. És cert que no eren presos polítics però si personatges anònims dels que ningú ha parlat durant aquest procés així com tampoc dels importants efectes colaterals que ha tingut el tancament. La Model ha estat tancada com una presó política però aquesta presó ha estat, fins els nostres dies, molt més que això.

Mireia Balaguer,
Advocada especialista en dret penitenciari i execució penal

Un comentario

  1. Por que nadie se ocupa de cómo ha quedado de saturado el sistema penitenciario después del cierre del CPHB. CPQC+CP BRIANS 1 Y 2 al borde del colapso. Gracias a la actividad politica de auténticos desconocedores del sistema penitenciario.

Deja un comentario